actua: taal en media

jazzcentrum Vlaanderen:

jcvbuiten2

 

bastion V:

bastion 5

OPDRACHT:

Zoek maar eens een foto op het internet van het stadhuis (afgebrand nadat een kanonskogel de toren had neergehaald) en de Kerkstraat , met het Weeshuis, waar later in 1921 het Heilige Maagdcollege naartoe verhuist (was daarvoor gevestigd in de huidige gebouwen van het VTI op de Emiel Van Winckellaan).

Stadhuis:

stadhuis

Weeshuis:

weeshuis

OPDRACHT: zoek een foto van de Hollandse kazerne met soldaten er op.

hollandse kazerne

Opdracht: Huis van Alijn op Google Cultural Institute

Iedereen wet dat je met Google Maps langs alle wegen van de wereld kan wandelen, maar weet je ook dat Google je in staat stelt binnen te kijken in de belangrijkste musea? Surf en  navigeer voor een virtuele wandeling in dit museum dat je kan bezoeken tijdens onze Parijs-studiereis van de vijfdes.naar http://www.google.com/culturalinstitute/collection/musee-dorsay-paris?museumview&projectId=art

museum orsay

Thema: Taal

OPDRACHT: ZEG MAAR

1. Bekijk het filmpje.

2. Ben jij een “eigenlijk” of een “gewoon”-spreker? Of beide?  Luister eens naar jezelf als je spreekt. En probeer die stopwoorden te bannen, ze infecteren de taal.

2) Ik gebruik zelden stop woorden, maar ik denk dat eigenlijk wel het meest zal voorkomen bij mij als stopwoord. Dat ze de taal infecteren wist ik niet. Ik zal er dan ook op letten.

Opdrachten: Klacht Jean Lambrecks tegen staat na 16 jaar afgewezen 

1. Wat vind je zelf van dit vonnis? Vergelijk met het voorgaande artikel over de megafraudeur. Wat is je conclusie?

2. De rechter heeft 16 jaar nodig gehad om tot een oordeel te komen. Wat is je mening?

3. Velen zullen hierin weer een voorbeeld zijn van een kafkaiaanse toestand. Verklaar .

1) In beiden gevallen hebben beide rechtszaken veel te lang geduurd. Men zou dit soort dingen moeten kunnen vermijden. Een soort deadline opstellen voor rechters om tot een vonnis te komen. Als ze deze deadline niet halen moet de zaak worden doorgegeven aan een andere rechter.

2) Het is schandalig dat rechters sommige zaken laten wachten. Zestien jaar is veel te lang voor zoiets belangrijks. Een man komt nu weg met mega fraude. Dit is ongehoord en er moet dringend acties ondernomen worden door justitie en de overheid.

3) De aanklagers staan machteloos tegen over de rechters die hun werk steeds maar uitstellen.

Opdracht:  Is het mondelinge examen definitief gebuisd?

Ben je pro of contra? Zet je argumenten op een rij

Ikzelf ben lichtjes pro. Zoals het artikel zegt, zorgen mondelinge examens voor extra veel zenuwen. Dat een leerling onder stress slechter gaat presteren is dan ook logisch. Toch vind ik dat mondelinge examens een meerwaarde hebben. Zeker voor talen vakken. Hierdoor kan men tijdens het examen zien hoe goed een student overweg kan met een taal.

Thema: vrijheid

Opdracht: 

Stad in VS verklaart oorlog aan laaghangende broek 

Waar komt de kledingstijl met laaghangende broeken zonder riem en  sportschoenen zonder veters vandaan?

Laaghangende broeken zou zogezegd van het gevangeniswezen komen. In sommige Amerikaanse gevangenissen zijn broekriemen verboden om te voorkomen dat gevangenen ze gebruiken als wapens. Dit werd buiten de gevangenis ook toegepast en raakte populair dankzij de hip-hop cultuur.

Opdracht: Mag een partij zich moeien met een naam?

Wat is je mening?

Dit is grote flauwekul. Straks moeten mensen met een Frans of Engels klinkende namen hun naam ook nog eens veranderen omdat ze niet Vlaams genoeg is. Ik ben dus 100% tegen het feit dat partijen zich gaan moeien met een naam van een onderneming of wat dan ook.

Opdracht:

Religies hebben het in hun rituelen over de onreinheid van de vrouw na seks en bevalling. Lees de volgende tekst hierover:

 

Thema: Media

OpdrachtSinger-songwriter J.J. Cale is overleden 

beluister en herken Cocaine (http://www.youtube.com/watch?v=KwRvafqi_-U)  en After Midnight (http://www.youtube.com/watch?v=j81Vx-0uM0k)

j-j-cale-cocaine-shelter-8

Eric+Clapton+-+After+Midnight+Live+-+DOUBLE+LP-432233

 

Opdracht: Tramlijn Begeerte

1. Bekijk minstens de trailer van de Elia Kazan filmversie op youtube.

Marlon Brando:
Brando 'loved garden of England'

Vivien Leigh:
Vivien_Leigh_1948

 

snapshot trailer:

 

brando

 

 

Vragen: “Smerige oorlog tegen ons”

1.  Welk soort drogredenering zie je in het argument “Wij hebben gelijk want meer dan een miljoen Grieken staan achter ons”?

2. Welke gelijkaardige drogredenering vind je bij de originele nazi’s uit Duitsland (WO II)?

3. Bespreek de paradox van het getal in:

3.1 “Als ik een mens dood, ben ik een moordenaar. Als duizend soldaten in een oorlog een miljoen mensen doden, zijn het helden. Als ik een minuut na de wapenstilstand een voormalige ‘vijand’ dood, ben ik een moordenaar.”

3.2 “Als ik een wagen beschadig, ben ik een vandaal en krijg ik een boete. Als vijftig dronken en uitgelaten voetbalsupporters tien wagens in brand steken, hebben de eigenaars pech  gehad.”

1) Ad populum (met het oog op het volk)
2) Reductio ad Hitlerum
3.1) Wanneer het in groep gebeurt, wordt moord soms gerechtvaardigd.
3.2) Men kan één iemand straffen maar als er een hoop mensen tezamen iets verkeerd doen zal men minder snel straffen uitgeven.

Thema: Leesbevordering

Opdrachten: 

NIEUW MUSEUM IN ANTWERPEN
RED STAR LINE

1.Surf naar http://www.redstarline.be/nl/pagina/het-red-star-line-museum-een-notendop  en ontdek (!) het nieuwste museum van ons land.

2. Lees het gedicht Dinska Bronska van Karel Van den Oever en leg de link met het nieuwe museum.

3. Wat kan je afleiden uit de schrijfwijze van de familienaam van Karel van den Oever?

Tip: In Vlaanderen wordt na de voornaam de ‘Van’ en ‘De’ met hoofdletters geschreven: Peter Van Asse, Jan De Brandt…. In Nederland wordt een kleine letter geschreven: Kees van Bentem, Ruud de Leeuw. Als de voornaam niet wordt vermeld, schrijft men toch de hoofdletter: Van Bentem won de rit…. De Leeuw trad op…..

2) In het gedicht wordt de naam van het nieuwe museum vermeldt ‘Red Star Line’. Dit was de naam van een Canadese stoomboot.

3) Karel van den Oever zelf of zijn voorouders waren van adel. Bij mensen van adel worden de tussenvoegsels van de familienaam met een kleine letter geschreven.

 

 

 

Leave a comment